Duurzame zorg

Duurzame zorg maakt op twee manieren mensen gezonder: door goede zorg te verlenen en door daarbij zo weinig mogelijk te verspillen of vervuilen. Zo maken en houden we mensen gezond.

Wat is duurzame zorg?

Zorg is duurzaam of ‘groen’ wanneer de behandeling weinig of geen schade doet aan bodem, water en lucht.

De zorg gebruikt vaak veel energie en grondstoffen. Hierdoor wordt onze omgeving vuiler, ook waar mensen wonen en werken. Ze hebben hierdoor meer kans op allerlei ziektes. Door duurzamere zorg kunnen we veel vervuiling voorkomen. Zo maken en houden we mensen gezond.

Veelgestelde vragen

Voorbeelden duurzame zorg

Veel mensen die in de zorg werken, zetten zich in voor duurzaamheid. Zij werken bijvoorbeeld aan:

Het hergebruiken van medische hulpmiddelen

Veel medische hulpmiddelen, zoals mondmaskers en beschermingsjassen, worden nu nog weggegooid na eenmalig gebruik. Dit zorgt voor veel afval na een behandeling of operatie. Terwijl het hergebruiken van hulpmiddelen beter is voor het milieu. Zo blijkt een opnieuw gebruikt medisch mondmasker 58 procent milieuvriendelijker dan een wegwerp-mondmasker. En het is even veilig. Daarom werken steeds meer zorginstellingen met herbruikbare versies van hun oude wegwerpspullen.

Het hergebruiken van medicijnen

We besparen veel grondstoffen en energie als we medicijnen redden van de prullenbak. Ieder jaar zouden we zo ook tot wel 40 miljoen euro kunnen besparen. Om ongebruikte medicijnen te gebruiken voor iemand anders, moeten ze nog wel even goed werken. Organisaties in de zorg zijn daarom bezig met veilig hergebruik, bijvoorbeeld bij het Radboudumc.

Minder energiegebruik

Minder energie gebruiken betekent minder vervuiling en meer besparing. In bijvoorbeeld operatiekamers is schone lucht erg belangrijk. Maar wat als de ruimte weinig gebruikt wordt, bijvoorbeeld ‘s nachts? Vaak blijft de luchtbehandeling gewoon aan. Door de luchtbehandeling grotendeels uit te zetten, bespaar je al veel energie zonder dat je er iets van merkt.

Gezonde omgeving

Een gezonde omgeving kan bijdragen aan het herstel van cliënten, patiënten en zorgmedewerkers. Je kunt hierbij denken aan beter eten of een groene omgeving die helpt te ontspannen. Het RIVM verzamelt goede voorbeelden van ziekenhuizen en zorgorganisaties die hiermee bezig zijn.

Jaarimpressie 2021

Ben je benieuwd wat in 2021 is gedaan aan duurzame zorg? Voorbeelden, handige linkjes en een mooi overzicht van de ontwikkelingen in groene zorg staan in de jaarimpressie 2021!

Ik wil meedoen!

Wil jij ook iets doen om de zorg te verduurzamen?