Terugkijken Congres Duurzame Zorg

Op 7 oktober deden meer dan 1300 kijkers groene inspiratie op bij het congres Duurzame Zorg. Ze bezochten sessies over verschillende kanten van duurzame zorg en stemden mee voor de publieksprijs voor het Duurzaamste Zorgidee. De centrale presentaties zijn nog tot 31 december terug te kijken. Ook een aantal van de presentaties van de deelsessies zijn nog te bekijken.
 

Verkiezing Duurzaamste zorgidee

Twee juryprijzen en twee publieksprijzen voor het Duurzaamste Zorgidee waren er te winnen. De jury bestond uit Greet Prins, Dirk Jan Sloots & Drs. Michel Van Schaik. Zij wezen Het Groene Verpleeghuis en De Groenste Anesthesie van Nederland aan als winnaars.

Juryprijzen

Ailin  Haijer nam de prijs in ontvangst namens Het Groene Verpleeghuis van Omring. De nieuwe groene woon-zorglocatie op Texel probeert zoveel mogelijk in samenspraak met bewoners, medewerkers en omgeving te werken. En bijvoorbeeld het bouwmateriaal en voedsel komen zoveel mogelijk van Texel zelf of uit de omgeving.

Roland van Wandelen won met zijn initiatief voor het opvangen en hergebruiken van narcosegassen. De anesthesioloog van het Bravis ziekenhuis kwam erachter dat narcosegassen sterke broeikasgassen zijn. Samen met het ziekenhuis draagt hij nu dus bij aan het beperken van klimaatveranderingen. Vier operatiekamers van het Bravis ziekenhuis draaiden al mee in dit proefproject. Met de prijs wil de jury helpen bij het opschalen naar andere ziekenhuizen in Nederland.

Publieksprijzen

De bezoekers van het congres konden stemmen voor de publieksprijs Duurzaam Zorgidee. Deze publieksprijzen gingen naar de Groene Zorgalliantie en Plastic Diabetes Soep.

Evelyn Brakema nam de prijs in ontvangst namens de Groene Zorg Alliantie. In korte tijd is de Groene Zorg Alliantie uitgegroeid tot een koepel met meer dan 20 groene commissies. Met de prijs wil de Alliantie groene zorg in de volle breedte gaan bereiken, van care tot cure. 

Wietske Wits won met patiënteninitiatief Plastic Diabetes Soep. Het idee is om de hoeveelheid afval die diabetespatiënten weggooien te verminderen. Zij gaat de prijs gebruiken om nog meer bewustwording te creëren.

Terugkijken en teruglezen

Natuurlijk kon niet iedereen meedoen op de dag van het congres; de zorgt draait gewoon door. Daarom zijn tot 31 december de centrale sessies en de sessies Groene Gehandicaptenzorg en Groene Pilots nog terug te kijken. Verder hebben een aantal sprekers hun presentaties beschikbaar gesteld. De komende tijd zullen we deze toevoegen.

Tot 31 december: Terugkijken congres Duurzame Zorg: de zorg kleurt groen!

Lees meer over de sessie Groene PIlots | Intrakoop

Lees meer over het Groene Verpleeghuis | Omring (met video)

Lees meer over Diabetes Plastic Soep | Diabetes+

Lees meer over opvang en hergebruik narcosegassen | Bravis ziekenhuis

Lees meer over de Groene Zorgalliantie | Milieuplatform Zorgsector